Slnko a vôňa zakliate v každej kvapke

Óda na kráľovnu jari 

Keď príde jar netrpezlivo očakávam májové dni, kedy budem môcť zájsť do prírody navštíviť moju kráľovnú jari. Kráľovná jari je typická aristokratka. Kráľovsky vznešená, vábiaca omamnou arómou a žiariaca v teplých lúčoch jarného slnka. Keď ju vidím ako sa hrdo vypína na okraji lesa a zvodne ma pozýva nadýchať sa jej nezameniteľnej vône, nikdy neodolám a očarený jej krásou sa k nej priblížim a v nemom úžase ju pozorujem. Vtedy prestávam vnímať okolitý svet a oddávam sa len prítomnému okamihu, ktorý tvoríme iba my dvaja.   

A nebolo tomu inak ani tento rok. Opäť ma zviedla. Počas bežeckých tréningov som moju kráľovnú jari rýchlo míňal a len sporadicky som sa na ňu pozrel. Ešte v apríli vyzerala smutne ale s pribúdajúcimi slnečnými dňami začala doslova prekvitať. A to som si ju už nemohol nevšimnúť. Moje tréningy som prerušoval a znova a znova som sa opájal jej krásou a vôňou. A ako to už pri kráľovnách býva, nevyhnutne raz príde okamih, kedy sa pokúsite sňať jej z hlavy vzácnu korunu. Ten okamih nadišiel presne 19. mája … 

Baza a jej mnohoraké využitie 

Určite ste pochopili, že som nepísal o nijakej reálnej bytosti. Svoju skutočnú kráľovnú som už našiel a iné ma nezaujímajú. No vždy keď na jar prechádzam okolo kríka bazy, jediné čo ma napadá je, že práve baza je skutočnou kráľovnou jari. Jej vôňa sa šíri do okolia a jej kvety na slnku doslova žiaria. A postupne prichádza čas, kedy tie kvety, jej kráľovskú korunu treba zužitkovať. Je však potrebné vystihnúť ten správny okamih. Ide najmä o to, aby kvety bazy nevyzbierali ostatní, pretože k tým úplne najvyššie položeným kvetom sa dá len veľmi ťažko dostať. A nebudete si predsa kvôli nim nosiť so sebou rebrík 🙂

Pravý okamih na zber kvetov bazy som tento rok skoro prešvihol 🙂 Ešte 10. mája som na cyklotúre popri Dunaji videl nádherne rozkvitnuté bazové kríky. Zaprisahal som sa, že na ďalší deň už pôjdeme na zber. No ako to býva z dňa bol takmer týždeň a ja som na bazu pre svoje akademické povinnosti skoro zabudol. A zrazu … až mi odpálilo rohovku keď na mňa na Instagrame vyskočila krásna fotka od mojej dobrej známej Táničky. Na fotke bol hrniec a v ňom vo vode práve “oddychovali” kvety bazy spolu s citrónmi. S Táničkou máme medzi sebou navonok nikdy nevyslovenú rivalitu v tom, kto postne na sociálne siete krajší príbeh. Tak si viete predstaviť ako ma jej fotky nabudili a na druhý deň sme sa vybrali za kráľovnou jari, aby sme ju pripravili o vzácnu korunku. A korunka je to naozaj vzácna a liečivá.  

Rozkvitnutý bazový ker je vskutku nádherný

 Okrem toho, že krásne vonia, baza má aj blahodarné účinky, ktoré vôbec nie sú na zahodenie. Vďaka svojím protizápalovým účinkom pomáha organizmu pri napadnutí rôznymi vírusmi. Najznámejší a najdlhšie evidovaný účinok je boj s chrípkou a ochoreniami dýchacích ciest. Čaj z bazy čiernej sa používa pri bronchitíde, nádche, rôznych zápalových ochoreniach a vďaka svojim antioxidačným účinkom slúži ako prevencia pred chorobami, ktoré sú zapríčinené oxidačným stresom. Sem radíme napríklad diabetes či srdcovú príhodu. Ďalšia veľká skupina, ktorá môže profitovať z účinkov bazy čiernej, sú diabetici, pretože baza znižuje hladinu cukru v krvi. Navonok sa používa vo forme obkladov pri opuchoch, bolestiach kĺbov a rôznych povrchových zápaloch. Odvar alebo výluh z bazy môžeme aplikovať aj na vyčistenú pleť ako náhradu tonika. (popradske.sk)

Kvetov bazy sme nazbierali hodne. Takmer dva plné koše. Bazové kvety sa dajú zužitkovať viacerými spôsobmi. Môžete si vyrobiť klasický sirup, pripraviť osviežujúci čaj, uvariť džem a fajnšmekri nedajú dopustiť na bazový likér. Keďže s manželkou máme radi počas leta príjemné bazové drinky tak sme si vyrobili klasický sirup. Práve v ňom sa ukrýva jarné slnko a vôňa. Pár kvetov sme si vypražili a posypané cukrom chutili naozaj lahodne. No a časť sme si aj usušili na zimu. 

Recept na klasický bazový sirup

Tento rok sme okrem klasického cukru použili aj med

Fotky, ktoré vidíte v tomto príspevku som už predtým publikoval na Facebooku a Instagrame. Viacerí moji priatelia a známi sa ma hneď pýtali na recept, ktorý sme použili. Rozhodol som sa, že recept zverejním aj na tomto mieste. Recept je klasický: 

  • 70 kvetov bazy – neumývať, peľ vytvára chuť a vôňu
  • 3 litre vody – prevretej a vychladenej
  • Kyselina citrónová – 4 kávové (malé) lyžičky
  • 3 citróny
  • 2 kg kryštálový cukor 

Kvety bazy zbaviť tvrdých zelených stoniek a dať do hrnca a zaliať vodou. Nakrájať citróny a dať tiež do hrnca. Alebo ak máme väčší pohár tak dáme do neho. Celé necháme stáť na chladnom a tmavom mieste alebo v chladničke 24 hodín. Po 24 hodinách scedíme cez gázu alebo sitko vodu do ďalšieho hrnca. Šťavu z kvetov a citrónov tiež vyžmýkame. Postavíme na oheň a necháme trocha ohriať a pridáme cukor a kyselinu citrónovú. Miešame a necháme zovrieť. Ak sa tvorí pena tak ju zberáme. Necháme cca 5 minút prevariť a odstavíme. Ešte horúce nalejeme cez sitko a lievik do predtým umytých a v trúbe sterilizovaných pohárov alebo fliaš. Silno uzatvoríme a necháme pod dekou vychladnúť alebo môžeme v horúcom kúpeli sterilizovať. Všetko samozrejme môžeme spracovať aj v polovičnej dávke.  

Tento rok sme spolu s mojou manželkou vyskúšali aj recept, v ktorom sme namiesto cukru použili agátový med. Je to zaujímavá kombinácia, ktorá síce celý proces výroby sirupu trocha predraží 🙂 ale človek má aspoň dobrý pocit, že urobí niečo pozitívne pre svoje zdravie. Nie som autorom “medového” receptu a preto vám odporúčam navštíviť foodblog LaPetit Moniky Kóňovej, podľa ktorej sme pri výrobe postupovali. Na jej blogu nájdete veľa receptov, ktoré sú nielen chutné ale aj nádherne nafotené.    

 A čo vy ? Prepadli ste tiež vášni zaklínať jarné slniečko a omamnú vôňu bazy do podoby lahodného sirupu ? Viem, že áno. A viem aj to, že radi kombinujete bazu aj s inými darmi prírody. Niektorí pridajú levanduľu, iní medovku, dokonca aj žihľavu. Ak máte ten svoj jedinečný, rodinný, vyskúšaný recept, neváhajte sa oň podeliť. Napíšte mi a rád ho zverejním na mojom blogu 🙂

Zopár fotiek kráľovnej jari:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *