Dá sa dobehnúť vlastný mozog ?

dobehni-svoj-mozog

Ach, tie novoročné predsavzatia

Poznáte to. Vždy koncom decembra si spisujete predsavzatia, ktoré chcete naplniť v ďalšom roku. Niektorí si vytvoria len jednoduchý TO DO list s niekoľkými cieľmi, iní na to idú sofistikovanejšie a využijú všetky dostupné smart technológie na vytýčenie si cieľov. Patrím k tej druhej skupine a vždy si urobím krásnu tabuľku a rozdelím si farebne jednotlivé oblasti – zdravie, práca, rodina, priatelia, vzdelávanie, osobný rozvoj … V každej oblasti si vytýčim ciele a potom čiastkové ciele a samozrejme termíny, dokedy ciele treba naplniť. Tabuľka nádherná, ciele SMART a termíny splniteľné. Všetky termíny samozrejme zapíšem do online kalendára.  S hrdosťou sa pozriem na moju tabuľku a šťastný si začiatkom januára líham do postele s vedomím, že od zajtra idem na to. A ako iste tušíte, už začiatkom februára začínam s prvými zmenami stanovených termínov 🙂 

Keď je žiak pripravený, učiteľ sa nájde

Najmä predsavzatia týkajúce sa zdravia a športu mi vždy robili problém. Aj som na chvíľu začal napĺňať stanovený harmonogram, ale nevydržalo mi to dlho. Prečítal som mnoho kníh a článkov, vypočul hodiny podcastov o motivácii, ale začať a najmä vytrvať v behu alebo plávaní sa zdalo byť pre mňa nedosiahnuteľné. Často sa hovorí „keď je žiak pripravený, učiteľ sa nájde”. A presne to sa mi stalo vo februári 2020. Vnútorne som bol pripravený a učiteľ v podobe tlačeného textu ku mne priam dobehol. Všimol som si upútavku časopisu Forbes na knihu Dobehni svoj mozog od švédskeho psychiatra a “brain bloggera” Andersa Hansena. A o pár dní neskôr mi zrak padol na tú istú knihu v jednom kníhkupectve. Reklama na knihu sľubovala niečo úžasné, priam zázrak: 

Existuje spoľahlivý spôsob, ako znížiť stres a úzkosť a zároveň podporiť pamäť ? Zvýšiť IQ a spomaliť proces starnutia ? Stať sa kreatívnejší a sústredenejší zároveň ? Odpoveď je jednoduchá: hýbte sa a dobehnite svoj mozog ! Pravidelné cvičenie stimuluje mozog nevídaným spôsobom. Jeho výsledky neprekoná ani kombinovaný účinok liekov, výživových doplnkov a mentálnych cvičení, ako lúštenie krížoviek a riešenie sudoku. Moderná neuroveda a výskum preukázali, že fyzické cvičenie má mimoriadne účinky na naše mentálne zdravie a vyrovnanosť. Kniha Dobehni svoj mozog prináša výsledky týchto výskumov v praktickej forme a je ideálnym návodom na ich použitie v každodennom živote.

Väčšinou bývam k takýmto formuláciám skeptický, ale niečo v mojom vnútri mi šepkalo, aby som knihu kúpil a prečítal. A dobre som urobil. V priebehu čítania som pochopil, prečo autor predal už takmer 500.000 výtlačkov a prečo zdvihol Švédov zo stoličiek. Každá kapitola bola pre mňa zaujímavá a prinášala mi nielen veľa teoretických poznatkov, podložených vedeckými výskumami, ale aj mnoho praktických odporúčaní ako tieto poznatky preniesť do praxe. Nezľaknite sa tej formulácie “poznatky podložené vedeckým výskumom”. Aj keď autor používa mnoho vedeckých dôkazov, dokáže ich dať do kontextu spracúvanej témy tak pútavo, že nič neuberá z ľahkosti, s akou sa text číta. Samozrejme je to populárno-náučná literatúra a nie vedecká, preto autor vedecké poznatky síce zjednodušuje, ale nezabúda priložiť odkazy na použité výskumné štúdie.  

Pozitívny vplyv fyzickej aktivity na mozog

Poviete si, veď to, že beh a fyzická aktivita prospievajú nášmu organizmu je známy fakt a venuje sa tomu veľa publikácií.  Súhlasím, avšak menej známe je to, že fyzická, najmä aeróbna aktivita podporuje tvorbu nových mozgových buniek, brzdí starnutie mozgu, zlepšuje pamäť a dokáže výrazne vplývať na naše kognitívne funkcie, akými sú kreativita, odolnosť voči stresu, schopnosť sústrediť sa a tiež inteligencia. A práve to je hlavný motív tejto knihy. Ponúknuť čitateľovi relevantné dôkazy o tom, že pravidelnou fyzickou aktivitou v rozsahu 45 minút minimálne 3 krát do týždňa urobí pre svoj mozog a svoju duševnú pohodu viac, než keby sa zameral len na tzv. mentálnu gymnastiku. 

Osobne ma nadchli všetky kapitoly knihy a z každej som sa naučil veľa nového. Napríklad o tom, ako pohyb pozitívne ovplyvňuje  neuroplasticitu, schopnosť mozgu meniť sa a prispôsobovať sa, ktorou človek disponuje aj vo vysokom veku, alebo o tom, prečo je pohyb významným faktorom v boji proti stresu a depresii. Zároveň som získal nový pohľad na to, ako fyzická aktivita môže podporiť zvýšenie mojej pozornosti a rozvíjať moju kreativitu. Poučná bola aj časť venovaná prospešnému vplyvu pohybu na mozog v staršom veku a ako pohyb pomáha proti demencii. 

Mozog z doby kamennej v digitálnej ére

Ale asi najviac celú problematiku opísanú v knihe ilustruje posledná kapitola adekvátne nazvaná Mozog z doby kamennej v digitálnej ére.  Autor v nej porovnáva evolúciu ľudstva s evolúciou nášho mozgu. Takmer pred 10.000 rokmi naši predkovia postupne prešli prevažne na poľnohospodársky spôsob života po tom, ako milióny rokov žili ako lovci a zberači. Zmenili životný štýl a postupne sa náš životný štýl menil až do dnešných čias, charakterizovaných digitálnou érou. No evolúcia je nesmierne dlhý proces a súčasný človek je z genetického hľadiska identický ako jeho predkovia, ktorí žili pred sto, tisíc, alebo desaťtisíc rokmi.

Asi bude pre nás ťažké priznať si fakt, že z biologického hľadiska je náš mozog aj naše telo ešte stále “na savane a máme bližšie k lovcom a zberačom, než k roľníkom”. Preto sa vďaka pohybu činnosť nášho mozgu zlepšuje a sme spokojnejší a menej vystresovaní a naopak nedostatok pohybu má za následok depresívne myšlienky, úzkosť a roztrieštenú pozornosť. Je zrejmé, že biologický vývoj nedokáže udržať krok so zmenami v našom životnom štýle.     

Ak by sme históriu ľudstva prirovnali k jednému dňu, boli by sme lovcami a zberačmi až do 23:40, pričom o 23:59:40, teda 20 sekúnd pred polnocou by prebehla priemyselná revolúcia. Digitálna éra nastala v momente, keď sme sa o 23:59:59 pripojili na internet, to znamená sekundu pred polnocou !

Ako ma kniha zmenila ?

Asi chcete vedieť ako zmenila táto kniha môj vzťah k športu. Musím povedať, že radikálne. Doposiaľ žiadna kniha o motivácii a športe ma neprimäla k tomu, aby som pravidelne aktívne športoval. Štýl, akým je kniha písaná a fakty, ktoré dáva do kontextu s cieľom ukázať pozitívny vplyv na mentálnu výkonnosť mozgu ma presvedčili o nutnosti pravidelne sa hýbať. A tak som aj začal. Už vo februári moje kroky smerovali do blízkeho Golem Relaxx, kde som sa zameral najmä plávanie a beh na bežeckom páse. Dôležité pre mňa bolo, že som dokázal dodržiavať pravidelnosť mojich športových aktivít. Postupne som zvyšoval počty bazénov, ktoré som dokázal preplávať počas jedného tréningu. Dospel som k počtu 50 bazénov. Na netrénovaného amatérskeho plavca slušný výkon po pár týždňoch 🙂

Kým neprišla korona kríza som sa dostal na úroveň, kedy som dokázal takto plávať 4 krát do týždňa. Keď centrum zatvorili, preorientoval som sa v apríli na ľahký beh 3 krát do týždňa. Jar je pre aktívny pohyb jedno z najkrajších období. Prebúdzajúca sa príroda a spev vtákov všade navôkol vytvárajú nádhernú kulisu pri behu. A aj tieto riadky píšem po tom, čo som sa vrátil z Dunajskej hrádze z mojej pravidelnej bežeckej 40 minútovky. Ak vás stále niečo brzdí v napĺňaní vašich športových predsavzatí, určite si prečítajte knihu Dobehni svoj mozog. Ja už svoj mozog pomaly začínam dobiehať 🙂

Keď dorazil COVID-19 preorientoval som sa na beh

P.S. Moje prvé charitatívne preteky na 5 km

Necelý mesiac po tom, čo som napísal poslednú verziu tohto článku som sa prihlásil na moje úplne prvé bežecké preteky na 5 km. Boli to charitatívne virtuálne preteky organizované SHE runs a Úsmev ako dar a to rozhodlo o mojej účasti. Slovíčko virtuálne znamená, že každý účastník pretekov si na svojich športových hodinkách alebo aplikácii v smartfóne sám odmeria čas a trasu a potom elektronicky v podobe súboru .GPX tieto údaje vloží do elektronického systému.

Moje prvé bežecké štartovné číslo

Ako prebiehajú virtuálne preteky? Úlohou účastníkov bude počas daného dňa (pondelok 1.6.2020) zabehnúť vybranú vzdialenosť (t.j. 5km alebo 10km) na ľubovoľnej trati, akú si zvolíte, avšak prevýšenie nemôže byť nižšie ako nula (t.j. rozsah klesania na zvolenom úseku nesmie prevyšovať rozsah stúpania). Po registrácii si pretekár zvolí vlastnú trasu behu na vzdialenosť, na ktorú sa prihlásil. Čas, ako aj vzdialenosť si bude pretekár merať sám prostredníctvom bežeckých hodiniek, alebo aplikácie v mobilnom telefóne. Dôležité je, aby aplikácia / záznam z hodiniek bol schopný vygenerovať GPX súbor, ktorý následne na základe inštrukcií, ktoré pretekár obdrží mailom spolu s potvrdením registrácie po zaplatení štartového poplatku, nahrá do nášho elektronického systému. Výsledný čas pretekára sa bude brať do úvahy tzv. „elapsed time“ – tzn. celkový čas od začatia behu až po jeho skončenie, vrátane prestávok, ktoré počas behu pretekár urobí. Propozície virtuálneho behu She Runs for Mamas

Potešilo ma, že som aspoň trocha mohol prispieť na podporu matiek samoživiteliek, ktorým kríza spojená so šírením 🦠 COVID-19 🦠 spôsobila finančné problémy a hrozí im vysťahovanie z ich domovov. Ozaj vedeli ste, že na Slovensku až 8️⃣0️⃣0️⃣0️⃣ rodín žije na hranici chudoby a hrozí im strata strechy nad hlavou ? Navyše, dôsledky pandémie koronavírusu tento stav značne prehlbujú ‼️ Odborníci upozorňujú, že to môže mať na chudobné rodiny katastrofálny dopad. Pomôcť sa dá rôzne, napríklad aj charitatívnym behom, alebo priamou pomocou prostredníctvom Úsmev ako dar.

Čo sa týka môjho výkonu na týchto pre mňa prvých pretekoch, tak samozrejme výsledok bol presne taký, aký môže byť po pár mesiacoch tréningu 🙂 Ale ako sa medzi nami športovcami hovorí nie je dôležité zúčastniť sa ale vyhrať“. Či naopak ? 🙂

A tu je pár foto z mojej pravidelnej bežeckej trasy:

2 názory na “Dá sa dobehnúť vlastný mozog ?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *