Hobbiton – miesto, kde som podrástol najmenej o 30 centimetrov

Na svete si každý nájde to svoje miesto

Na svete existujú rôzne typy miest. Sú miesta, ktoré očaria svojou nádherou a sú miesta, ktoré osviežia svojim kľudom. Sú miesta, ktoré nadchnú svojou rôznorodosťou a sú miesta, ktoré upútajú svojou čistou jednoduchosťou. Sú tiež miesta, ktoré považujete za „nutné vidieť”, o ktorých ale predpokladáte, že vás v nich okrem záplavy turistov nečaká nič svetoborné. Sú miesta, na ktoré by ste sa už nikdy nechceli vrátiť a sú aj miesta, na ktorých si viete predstaviť zvyšok svojho života. Jednoducho pre každého sa nájde to jeho miesto, ktoré ho niečím osloví a spomienka naň pretrvá celý život. Jedno také miesto som navštívil na potulkách Novým Zélandom.

Tým miestom bol Hobbiton, filmová dedinka, kde sa natáčali vybrané exteriérové scény známych trilógií Pán prsteňov a Hobbit. A ako veľmi som sa mýlil, keď som sa domnieval, že nič zaujímavé, okrem masy turistov ma tu nebude čakať. Tí, z vás, ktorí ste už Pána prsteňov videli, viete, že trilógia sa odohráva vo fiktívnom svete Stredozem a hlavným hrdinom je hobbit Frodo Bublík, ktorý sa hrdinsky spolu so Spoločenstvom prsteňa vydá na výpravu s cieľom zničiť Vládnucí prsteň a tak zničiť aj tvorcu prsteňa obávaného Saurona. A práve hobbiti sú ústrednou témou dedinky Hobbiton. Hobbiti boli vzrastom nízki, asi tak do polovice bežných ľudí. Preto aj celý Hobbiton je vytvorený pre potreby príjemného bývania malých hobbitov. Všetko je tu tak milo malé. V Hobbitone som podrástol minimálne o 30 centimetrov a cítil som sa popri tých malých hobbitích domčekoch ako dvojmetrový basketbalista 🙂

Filmový ateliér pod nádhernou novozélandskou oblohou

Cesta do Hobbitonu

Hobbiton je treťou najväčšou turistickou destináciou na Novom Zélande a ročne priláka takmer 17% zahraničných turistov, ktorí na Nový Zéland priletia. Ročne prinesie Hobbiton do rozpočtu regiónu Matamata približne 78.000.000 NZD. Do Hobbitonu každý rok zavítajú státisíce návštevníkov a preto som sa obával, že celú dedinku prejdeme rýchlym tempom v tesnom zástupe ostatných turistov. Obavy neboli namieste, pretože je tu všetko veľmi dobre zorganizované. Do Hobbitonu sa môžete dostať iba so sprievodcom v skupine cca 25 osôb.

My sme vyrážali z mestečka Matamata a do filmovej dedinky nás od obchodu so suvenírmi Shire´s Rest odviezol autobus aj so sprievodcom. Už cesta k Hobbitonu bola okúzľujúca. Všade samé zelené kopčeky s neskutočným množstvom oviec, tak typických pre túto oblasť. Hobbiton je vlastne vybudovaný na fungujúcej farme zvanej Alexander Farm na rozlohe 500 hektárov. Pôvodné kulisy filmu Pán prsteňov boli klasické filmárske z materiálov ako je napríklad polystyrén, ktoré po natočení scén boli odstránené. Pred natáčaním trilógie Hobbit v roku 2009 sa však vlastníci farmy dohodli s režisérom Petrom Jacksonom, že nové kulisy postavia z klasických materiálov, ktoré vydržia aspoň najbližších 50 rokov.

V súčasnosti Hobbiton ponúka návštevníkom 44 hobbitích domčekov, mlyn, mosty, jednoducho všetko, čo ku tradičnej dedinke hobbitov patrí. Dedinka pôsobí veľmi reálne a máte pocit, akoby mal každú chvíľu na vás vyskočiť zvedavý hobbit. Z komínov sa dymí, prádlo sa suší na slniečku, jedlo je prichystané na stoloch, v malých záhradkách sa pestuje zelenina. Sprievodcovia vás zahŕňajú pikoškami z natáčania a selfíčka sú všade povolené 😉 Na prehliadku filmovej dedinky má návštevník postačujúce 2 hodinky a na konci ho čaká v krčme U Zeleného draka ochutnávka klasického hobbitieho piva 😉 

Krátka upútavka od Hobbiton Movie Set Tours

Vrátil by som sa do Hobbitonu opäť ?

Ak by som sa mal rozhodnúť, či sa do Hobbitonu ešte vrátim tak by som to určite urobil opäť a nielen preto, že som si k mojej výške pridal pár desiatok centimetrov navyše. To miesto je skutočne čarovné a pri jeho návšteve si okamžite uvedomíte, prečo sa režisér Peter Jackson rozhodol práve preň. Keď budete chcieť urobiť nejakú fotku tak verte, že nech ste kdekoľvek v Hobbitone tak tá fotka bude skvelá. My sme navštívili filmovú dedinku poobede a svetlo, ktoré dopadalo bolo pre fotky priam dokonalé. A to znalci odporúčajú prehliadku skôr v doobedňajších hodinách.

Musím ale povedať, že Hobbiton sme navštívili v decembri a mali sme síce oblačné ale slnečné počasie. Neviem, aké by to bolo, keby bolo zamračené a pršalo, tak ako sa nám stalo na druhý deň pri návšteve geotermálnej oblasti Wai-O-Tapu. Ak sa vyberiete na Nový Zéland určite si spravte čas na návštevu tejto kúzelnej filmovej dedinky. A potom si nezabudnite vyhradiť aspoň 9 hodín na sledovanie celej trilógie Pán prsteňov a rovnaký čas na trilógiu Hobbit 🙂 

Hobbití domček

Zopár fotiek z návštevy novozélandského Hobbitonu:

Videá z filmovej dedinky si môžete pozrieť na mojom Instagramovom profile

2 názory na “Hobbiton – miesto, kde som podrástol najmenej o 30 centimetrov

  1. Andrej napísal:

    Krásny článok, Štefan, páčilo sa nám tam s Tebou. Kto, či by sme tam vôbec išli, ak by sme neboli spolu, lebo presne takéto typické turistické atrakcie často radšej vynechávame. Vstupné síce nebolo lacné, ale určite Hobbiton stál za to!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *