Bolo to takmer pred 15 rokmi, keď som si uvedomil, že by som sa mal začať zdravo stravovať. Celé hodiny som presedel za počítačom, spracovával výsledky prieskumov a následne som získané poznatky pretváral do podoby vedeckých článkov. Síce som k zdravej strave inklinoval už od mladosti, ale pri hektickej dobe, akú som prežíval na ňu nebol priestor a ani čas. Postupne som naberal kilečká a pociťoval som, že aj moja kondícia výrazne upadá. Ale potom som v jednej televíznej relácii počul ako Dr. Bukovský zanietene rozpráva o zdravej strave a vysvetľuje ako sa stravovať tak, aby sme na tomto svete mohli byť čo najdlhšie. A samozrejme čo možno najdlhšie podávať akademické výkony vo vo vedecko-výskumnej a publikačnej činnosti 🙂 Na druhý deň som hneď išiel do kníhkupectva a kúpil si moju prvú knihu od doktora Bukovského – Návod na prežitie pre muža. Na najbližšie roky sa táto kniha stala pre mňa bibliou zdravej výživy a podarilo sa mi preniesť rady a odporúčania pána doktora do môjho života. Vzal som si k srdcu najmä jeho úvodné myšlienky 🙂
Nikdy si neberte muža, ktorému je jedno čo zje. To som si nevymyslel ja. To je jedna z rád, ktoré o nás čítajú ženy vo svojich časopisoch. Vedeli ste to ? Keď však nad tým začnete rozmýšľať, zistíte, že je na tom veľa pravdy:
Muž, ktorému je jedno čo zje, nemôže ostať zdravý a skôr alebo neskôr prestane byť oporou svojej rodiny.
Muž, ktorému je jedno, čo zje, bude taký istý aj v iných veciach – bude mu „to“ jedno a to ženy málokedy ocenia.
Muž, ktorému je jedno, čo zje, sa nemá veľmi rád a ako potom môže milovať niekoho iného ?
Igor Bukovský: Návod na prežitie pre muža, 2006
Na ďalší rok (2007) vydal doktor Bukovský aj so šéfkuchárom Pavlom Liptákom kuchársku knihu Hneď to bude – navarte rýchlo, zdravo a chutne. V tejto knihe som našiel niekoľko chutných a zdravých receptov, ktoré sú odvtedy pravidelnou súčasťou môjho jedálnička. Osobitné postavenie medzi nimi má tofu praženica, bez ktorej si neviem predstaviť klasické nedeľné pohodové raňajky. Samozrejme, že recept som si trocha upravil pre moje potreby a ako príloha sa hodí pokrájané avokádo a čerstvo vypestované klíčky reďkovky, alfalfy alebo senovky gréckej. Okrem naturálneho/bieleho tofu je neodmysliteľnou súčasťou receptu kurkuma, ktorej žlté farbivo kurkumín patrí k látkam s najsilnejším antioxidačným účinkom. Ak si chcete urobiť obraz o tom, aké účinky majú tofu a kurkuma na ľudský organizmus tak určite navštívte AKV Encyklopédiu zdravej výživy a prírodnej liečby. A samozrejme, všetko treba požívať s mierou 🙂
A aký je teda postup prípravy tofu praženice ?
Úplne jednoduchý:
- Dve balenia bieleho tofu v tanieri rozpučíme vidličkou, posypeme kurkumou a pomiešame. Práve kurkuma je tou ingredienciou, ktorá spôsobí žlté zafarbenie podobné skutočnej praženici.
- Na panvici na oleji opražíme jemne nakrájanú strednú cibuľku, pridáme tofu posypané kurkumou a premiešame. V panvici všetko pražíme/ohrievame cca 5 minút, kým sa tofu pekne sfarbí na žlto.
- Podávame s opečeným domácim chlebom a ako zdravé prílohy využijeme nakrájané avokádo, paradajky a samozrejme moje obľúbené domáce klíčky, o ktorých si povieme nabudúce.
Ako vidíte recept je naozaj jednoduchý a zvládne ho každý. Takéto raňajky budete milovať už len pre ten pocit, že ste pre svoje zdravie urobili maximum 🙂